Sałatka śledziowa z buraczkami i orzechami

Sałatka śledziowa z buraczkami i orzechami

 

Składniki:
3 filety śledzi solonych
3 ziemniaki
2-3 buraczki
3 jajka
1 cebula
2 garście orzechów włoskich
2-3 łyżki majonezu
sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Ziemniaki oraz buraczki czerwone w osobnych naczyniach gotujemy w mundurkach do miękkości, następnie ostudzone obieramy ze skórek. Filety namaczamy w wodzie przez 2-3 godziny aby pozbyć się nadmiaru soli. Jajka gotujemy na twardo i obieramy z łupinek. Następnie wszystkie składniki (ziemniaki, buraczki, śledzie, jajka i cebulę) kroimy w zgrabną kostkę, natomiast orzechy dość grubo siekamy. Do miski przekładamy wszystkie składniki, dodajemy również majonez oraz nieco soli i pieprzu do smaku – mieszamy.

Gotową sałatkę przełożyłam do filiżanki, po czym szybko odwracając powstał na talerzu taki ładny kształt sałatki. Sałatka jest najlepsza gdy postoi w lodówce tak ok. 2h, wszystkie składniki się dobrze połączą a orzeszki nieco zmiękną.

 

salatka śledziowa

 

salatka śledziowa

Dodaj komentarz