Składniki:
1 burak ćwikłowy
4 ziemniaki
1/4 białej kapusty
1 cebula
1 marchewka
50 ml oleju
1 kostka rosołowa
przyprawy
Przygotowanie:
Buraka obieramy i ścieramy na grubych oczkach, przekładamy je do małego garnka wlewamy 2 szklanki wody i gotujemy je 10 minut ze szczyptą kwasku cytrynowego (ważne aby ugotować je osobno, aby nie straciły koloru). Kapustę drobno szatkujemy, obrane ziemniaki kroimy w kostkę, a marchewkę ścieramy na grubych oczkach – warzywa przekładamy do garnka, zalewamy litrem zimnej wody, dodajemy kostkę rosołową, listko laurowe oraz 2 ziarenka ziela angielskiego – gotujemy 20 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju, następnie razem z ugotowanymi buraczkami dodajemy ją do pozostałych warzyw. Całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku, gotujemy jeszcze 10 minut. Gorący barszcz nalewamy do talerzy, można podawać ze śmietanką.