Składniki:
100 gram soczewicy
3 ziemniaki
1 marchewka
2 pomidory
1/4 selera
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
przyprawy
Przygotowanie:
Warzywa obieramy – ziemniaki, marchewkę i selera kroimy w dość małą kostkę, ząbki czosnku dokładnie siekamy lub też przeciskamy przez praskę. Do garnka przekładamy warzywa, wsypujemy soczewicę oraz przyprawy do smaku takie jak: sól, pieprz, odrobina słodkiej i ostrej papryki, curry indyjskie, kurkuma. Wlewamy około 5 szklanek wody i gotujemy około 15 minut. W tym czasie pomidory niedbale siekamy, dodajemy do nich masło i przesmażamy je w małym garnku, tak aby zaczęły sie rozpadać, następnie dokładnie przecieramy przez siteczko lub blendujemy i przekładamy mus pomidorowy do gotujących się warzyw z soczewicą. Zupę doprawiamy solą oraz pieprzem wedle potrzeby, gotujemy ją jeszcze około 10 – 15 minut (dość często mieszamy, gdyż soczewica może się przypalić). Gorącą zupę nakładamy do miseczek (nie zabielamy, ani nie gotujemy na mięsie aby była dietetyczna), dekorujemy świeżą rzeżuchą lub natką pietruszki i podajemy.