Żurek z podgrzybków i świeżych ogórków

Żurek z podgrzybków i świeżych ogórków

 

Składniki:
10 małych podgrzybków
1 ogórek szklarniowy
300 ml zakwasu na żur
200 ml śmietany 30%
1 kostka rosołowa
1 litr wody
10 klopsików
sól i pieprz

 

Ostra zupka z grzybami, w smaku nieco podobna do ogórkowej, gdyż świeże ogórki + zakwas na żur to niepowtarzalne połączenie!

 

Przygotowanie:

Ogórek szklarniowy bardzo dokładnie myjemy, a następnie kroimy w grubsze talarki. Oczyszczone grzyby przekrawamy na pół lub jeśli są bardzo małe pozostawiamy w całości. Do garnka wlewamy wodę, przekładamy grzyby i dodajemy kostkę rosołową – gotujemy przez ok. 7 minut, następnie dodajemy ogórki i gotujemy dalej. W chwili kiedy ogórki są już miękkie wlewamy zakwas i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy jeszcze 3 minutki, po czym wkładamy przygotowane wcześniej klopsiki i zabielamy żurek śmietaną. Gorącą zupę podajemy razem z klopsikami.

 

podgrzybki

Dodaj komentarz