Składniki:
50 dag szynki wieprzowej
60 dag ziemniaków
5 marchewek
1 por
1 pietruszka
1 cebula
15 dag kiszonej kapusty
0,5 szklanki półsłodkiego wina czerwonego
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
olej
Przyprawy:
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki imbiru
1 łyżka majeranku
1-2 papryczki peperoncini
szczypta chili jalapeno
pieprz ziarnisty i mielony
2 ziela angielskie
2 liście laurowe
sól
Pożywna zupa gulaszowa o wyjątkowym smaku, jaki gwarantuje bogactwo i różnorodność składników i przypraw.
Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę średniej wielkości. Do miski wsypujemy wszystkie wymienione przyprawy (sól ok. 1 łyżeczka), wlewamy olej i wszystko dokładnie mieszamy – wkładamy mięso i marynujemy przynajmniej 4h, ale najlepiej całą noc. Po tym czasie mięso przekładamy do garnka (razem ze wszystkimi przyprawami i olejem spod marynaty) smażymy.Po 3-4 minutach smażenia wlewamy wino i całość dusimy do czasu aż wino całkowicie odparuje, tzn. w garnku ponownie pozostanie tylko i wyłącznie olej oraz mięso. Wino nada mięsu niepowtarzalny aromat oraz ładniejszy kolor. Obrane i umyte warzywa należy pokroić. Marchewkę kroimy w cienkie półplasterki, pietruszkę również, cebulę w kostkę, a pora w talarki – pokrojone warzywa przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną kapustę kiszoną (staramy się jej nie odciskać) i smażymy jeszcze chwilkę. Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa (w chwili gdy wino już odparuje) – mieszamy. Dodajemy również przesmażone warzywa i całość zalewamy wodą, tak aby przykryło wszystkie składniki – gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ponownie wedle potrzeby doprawiamy całość solą i pieprzem. Pyszna zupa mięsno – warzywna gotowa, nieźle rozgrzewa : )