Składniki:
2 grube plastry łopatki wołowej
1 cebula czerwona
1 cebula biała
2 garstki suszonych prawdziwków
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki śmietany 12%
margaryna
przyprawy
Proponuję sposób na pyszne przygotowanie mięsa wołowego na obiad. Mięso jest dobrze doprawione, a sos wyrazisty w smaku. Całość podałam z kaszą gryczaną i surówkami. Ilość składników na 2 porcje.
Przygotowanie:
Mięso lekko rozbijamy dłonią (plastry powinny mieć ok 2-3 cm grubości). Kawałki wołowiny z obu stron doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem kolorowym i solą morską, jak również słodką i ostrą papryką. Suszone grzyby namaczamy w zimnej wodzie. Zarówno mięso i grzyby pozostawiamy na 30-60 minut. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki margaryny, na rozgrzaną układamy mięso i obsmażamy z każdej strony, do momentu zamknięcia porów. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz do smaku, następnie zalewamy litrem zimnej wody, przykrywamy i dusimy. W tym czasie obrane cebule kroimy w kostkę, grzyby odciskamy z wody i również siekamy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę margaryny, na której przesmażamy cebule i grzyby – doprawiamy. Po godzinie duszenia mięsa wołowego dodajemy grzyby z cebulą i dalej dusimy (jeśli większość wody odparuje to należy dolać 1 szklankę). Kiedy mięso jest już miękkie to do szklanki wsypujemy mąkę, dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy, aby składniki się połączyły i nie było grudek. Hartujemy śmietankę stopniowo dodając, po łyżce gorącego wywaru – przelewamy do mięsa. Doprawiamy do smaku cząbrem, bazylią i odrobiną rozmarynu. Kiedy sos zgęstnieje i ma odpowiedni dla nas smak możemy podawać.