Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej
12 gram drożdży
2/3 szklanki wody
2/3 szklanki mleka
40 gram margaryny
1 garść otrąb
1 garść łuskanego słonecznika
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
Przygotowanie:
Drożdże należy rozpuścić z odrobiną cukru, następnie wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy 0,5 szklanki przesianej mąki pszennej i sól, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie topimy margarynę i podgrzewamy mleko (ma być letnio-ciepłe). Do przygotowanego zaczynu wlewamy stopioną margarynę i stopniowo dodajemy reszte przesianej mąki pszennej i żytniej oraz mleko – na początku mieszamy całosć drewnianą łyżką. Następnie wsypujemy otręby i słonecznik – zagniatamy przynajmniej 5 minut ciasto ręcznie na stolnicy. Następnie formujemy kulę, smarujemy ją delikatnie dookoła olejem, wkładamy do miski, zawijamy szczelnie folią i pozostawiamy w ciepłym miejscu (koło kaloryfera lub owinięte kocem) na 90-100 minut.