Rybne kąski

Rybne kąski

 

Składniki:
2 filety z dorsza
3/4 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mleka
1 jajko
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki kurkumy
0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
łyżeczka bazylii
olej do smażenia

 

Filety rozmrażamy, „odciskamy”  z nadmiaru wody i kroimy na mniejsze kawałki. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko oraz mleko i miksujemy (jeśli ciasto jest zbyt lejące można dodać łyżkę mąki). Do tak przygotowanego ciasta dodajemy wszystkie przyprawy i całość mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej, gdy osiągnie optymalnie wysoką temperaturę możemy zacząć smażenie. Każdy kawałek ryby z osobna moczymy dokładnie w cieście i szybko układamy na patelni – smażymy na rumiano po obu stronach. Kąski rybne podajemy jako przekąskę, z ketchupem lub sosem czosnkowym.

Dodaj komentarz