Składniki:
0,5 kg pieczarek
1 cebula
3 szklanki wody
1 szklanka śmietany 30%
2 bułki pszenne
1 kostka rosołowa
masło
ser żółty
natka pietruszki
przyprawy
Pieczarki kroimy w plastry i przesmażamy na 1 łyżce masła do miękkości. W osobnym naczyniu również na łyżce masła rumienimy pokrojoną w kostkę cebulkę z dodatkiem soli i pieprzu. Usmażone grzyby i cebulę łączymy, zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy. W chwili gdy zupa się zagotuje dodajemy śmietanę oraz przyprawy do smaku. Bułki kroimy w grubsze kromeczki, każdą smarujemy masłem i posypujemy przyprawą do grzanek – wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w temp. 180* ok. 10 minut, tak aby były chrupiące. Gotową zupę pieczarkową podajemy w niewielkich miseczkach, posypujemy ją startym serem żółtym oraz natką pietruszki – podajemy razem z grzankami. Zupa musi być bardzo gorąca, aby ser się ładnie rozpuścił.