Składniki:
1,5 litra śmietany
1 łyżka mąki
2 łyżki masła
0,5 kg ziemniaków
koperek
sól i pieprz
Przygotowanie:
Śmietanę trzepiemy tak długo (np. w słoiku) aż wytworzy się masło, które wyjmujemy za pomocą łyżki, a maślankę zlewamy do garnka (z podanej ilości śmietany będzie jej ok. 500-600ml). Odlewamy 0,5 szklanki maślanki, a pozostałą nastawiamy na gaz, w odlanej maślance mieszamy dokładnie mąkę i wlewamy na gotujący się pozostały wywar – doprawiamy solą i pieprzem. Obrane ziemniaki kroimy na połówki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. 2 łyżki prawdziwego masła, które zrobiliśmy ze śmietanki topimy i lekko przypalamy. Na środku talerza układamy 3-4 ugotowane ziemniaki, posypujemy je posiekany koperkiem i wlewamy gorącą zupę z maślanki, którą polewamy odrobiną stopionego masła – smacznego! : )