- Składniki:
- 100 gram ryżu dzikiego
- 6 ziemniaków
- 2 marchewki
- 7 dag świeżego szpinaku
- 2 cebule
- olej z pierwszego tłoczenia
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obieramy i myjemy pod bieżącą wodę razem ze szpinakiem. W garnku nastawiamy ok. 5 szklanek wody, lekko osalamy i kiedy zacznie wrzeć wkładamy 2 woreczki ryżu i gotujemy go do miękkości zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Ziemniaki kroimy w talarki, marchewkę w półplasterki, dodajemy pół łyżeczki soli i obgotowujemy do miękkości. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju, a gdy się zrumieni to dodajemy drobno posiekany szpinak, doprawiamy do smaku i po 2 minutkach ściągamy z ognia. Do przesmażonej ze szpinakiem cebuli wsypujemy odcedzony, gorący ryż oraz obgotowane, gorące warzywa – całość bardzo dokładnie mieszamy i podajemy na gorąco.
Syreeta
Od jutra rozpoczynam odchudzanie, kto sie odchudza ze
mna?