Jarskie danie z dzikim ryżem

Wegańskie danie z dzikim ryżem

 

  • Składniki:
  • 100 gram ryżu dzikiego
  • 6 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 7 dag świeżego szpinaku
  • 2 cebule
  • olej z pierwszego tłoczenia
  • pieprz i sól do smaku

 

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa obieramy i myjemy pod bieżącą wodę razem ze szpinakiem. W garnku nastawiamy ok. 5 szklanek wody, lekko osalamy i kiedy zacznie wrzeć wkładamy 2 woreczki ryżu i gotujemy go do miękkości zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Ziemniaki kroimy w talarki, marchewkę w półplasterki, dodajemy pół łyżeczki soli i obgotowujemy do miękkości. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju, a gdy się zrumieni to dodajemy drobno posiekany szpinak, doprawiamy do smaku i po 2 minutkach ściągamy z ognia. Do przesmażonej ze szpinakiem cebuli wsypujemy odcedzony, gorący ryż oraz obgotowane, gorące warzywa – całość bardzo dokładnie mieszamy i podajemy na gorąco.

One thought on “Jarskie danie z dzikim ryżem

Dodaj komentarz