Polecam przepyszne roladki drobiowe ze smacznym wnętrzem. Roladki są bardzo zdrowe, ponieważ są gotowane, a nie smażone czy pieczone, ponadto po rozkrojeniu się ślicznie prezentują. Pyszny, lekki i dietetyczny obiadek o wspaniałym smaku : )
Składniki:
0,5 piersi z kurczaka
1 liść jarmużu
5 dag mozarelli
2 łyżki marynowanej kukurydzy
słodka papryka
sól
pieprz
Przygotowujemy wszystkie składniki niezbędne do przygotowania naszego obiadku. Liść jarmużu dokładnie myjemy, wycinamy łodygę, a pozostałą część drobno siekamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy, a mozarellę kroimy na wąskie paski. Pierś kurczaka przecinamy na pół (aby powstały 2 szerokie płaty) i bardzo dokładnie je rozbijamy, mięso powinno być cienkie, ale należy uważać aby nie zrobiły się dziury. Pierś kurczaka doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką wedle uznania. Na całej powierzchni rozbitych filetów układamy posiekany jarmuż, odsączoną kukurydzę oraz kawałki mozarelli (tak jak widać na zdjęciu). Roladki bardzo ściśle zwijamy, doprawiamy z zewnątrz solą, pieprzem oraz sporą ilością słodkiej papryki. Kroimy dwa prostokątne kawałki przeźroczystej folii aluminiowej, na brzegu układamy roladki drobiowe i dokładnie je zawijamy w folie, brzegi związujemy ściśle nitką. Powinny wyglądać tak jak na załączonym poniżej zdjęciu. W garnku nastawiamy wodę (tak aby wrzucone później roladki się całkowicie zanurzyły), kiedy zacznie wrzeć wrzucamy przygotowane roladki i na wolnym ogniu gotujemy je ok. 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy roladki z gorącej wody, rozcinamy folię i wyciągamy mięso. Przed podaniem, dla lepszego efektu przecinamy roladki nożem z piłką i podajemy na obiad razem z ziemniaczanym puree oraz surówką.