Składniki:
60 dag szynki wieprzowej
0,5 cienkiej, żółtej cukinii
1 liść jarmużu
0,5 cebuli
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki margaryny
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
pieprz ziarnisty i mielony
sól
jarzynka
Przygotowanie:
Mięso kroimy w ok. 2 centymetrowe plastry i dokładnie je rozbijamy. Cukinię myjemy, wydrążamy środek i kroimy w grubsze paseczki o długości nieco krótszej niż szerokość mięsa. Obraną cebulę kroimy w piórka, a umyte liście jarmużu pozbawiamy twardej łodygi, a pozostałą część drobno siekamy.
Rozbite kawałki mięsa nacieramy solą i pieprzem, na całości układamy jarmuż, a na początku mięsa kładziemy po kilka kawałków cukinii oraz cebuli – posypujemy jarzynką.
Roladki bardzo dokładnie zwijamy, a następnie obwiązujemy specjalną nicią kuchenną. W garnku topimy margarynę, na rozgrzanym tłuszczu przesmażamy roladki z każdej strony, po czym wlewamy wodę, dodajemy przyprawy i gotujemy ok 1-1,5 godziny dopoki woda nie wyparuje do ok. 1/3 wcześniejszej ilości. Na suchej patelni rumienimy mąkę do czasu aż zbrązowieje, a następnie ją studzimy. Do chłodnej mąki wlewamy gorący wywar spod roladek i dokładnie rozprowadzamy aby nie powstały grudki. Sos gotujemy jeszcze chwile, z roladek ściagamy nitki i podajemy do obiadu