Ogórkowa i pomidorowa to moje ulubione zupy. Moja dzisiejsza ogórkowa ma jeszcze lepszy smak niż zawsze dzięki przesmażanym warzywom, polecam do wypróbowania.
Składniki:
1 litr wywaru mięsnego
ok. 6-8 ogórków kiszonych
2 ziemniaki
2 nieduże marchewki
1 nieduża pietruszka
1 cebula
koperek
1 łyżka margaryny
ok. 1/4 szklanki śmietany 30%
sól i pieprz
Przygotowanie:
Do zupy użyłam wywaru z kości cielęcej i wołowych żeberek, wywar gotowałam jedynie z dodatkiem selera i pora, których nie ma w składzie zupy. Wywar był dobrze doprawiony m.in mieszanką przypraw chili.
Do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy je do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę oraz pietruszkę ścieramy na tarce o dużych otworach. Na margarynie podsmażamy cebulkę, kiedy ładnie się zeszkli dodajemy również marchewkę z pietruszką i jeszcze chwilę podsmażamy z dodatkiem soli i pieprzu. Kiszone ogórki ścieramy na grubych oczkach, dodajemy usmażone warzywa oraz ok.2 łyżki posiekanego koperku. W momencie kiedy ziemniaki są już miękkie dodajemy pozostałe warzywa i gotujemy je jeszcze ok. 3-5minut na wolnym ogniu. Po zdjęciu z ognia wlewamy śmietankę (w razie potrzeby przyprawić). Pyszna zupka ogórkowa gotowa : )