Dziś proponuję przepis na słodkie pieczarki. Ciasteczka te robi się niezwykle prosto i szybko, gotowe prawie w pół godziny. Są idealne dla niespodziewanych gości, w szczególności dlatego że nie wymagają wielu składników. Pieczarki mają mocno cytrynowy aromat, a w swojej konsystencji są dość sypkie – przypominają w smaku mocno kruche ciasteczka maślane z maszynki robione domowym sposobem. Do pieczarek warto zatem zaserwować kawę czy herbatę, co nie znaczy że są niesmaczne – taki ich urok : ) Ja z moich pieczarek jestem bardzo zadowolona, nie tylko dobrze smakują ale przede wszystkim się świetnie prezentują. Można nieźle zaskoczyć gości i nacieszyć nimi oko : )
Składniki:
3/4 kostki masła
5 płaskich łyżek cukru pudru
3 pełne łyżki mąki pszennej
2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
2 łyżki soku z cytryny
1/2 aromatu cytrynowego
kakao
Przygotowanie:
Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy jajko, sok z cytryny i aromat cytrynowy – miksujemy do czasu aż składniki ładnie się połączą. Kolejno wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz sodę oczyszczoną, miksujemy chwilę aż powstaną grudki z mąki i masła. Całą zawartość miski wysypujemy na stolnicę i dokładnie zagniatamy. Z ciasta formujemy nieduże kuleczki (mniej więcej wielkości niedużych klusek śląskich), układamy je na blaszce wyłożonej papierem zachowując pomiędzy kolejnymi odległość.
W kolejnym etapie potrzebujemy plastikowej butelki np. po wodzie mineralnej. Szyjkę butelki zanurzamy w kakao, a następnie wciskamy w środek kuleczki (na 1/2 jej wysokości). Pieczarki wstawiamy do nagrzanego piekarnika (ok. 180*) i pieczemy ok. 15-17 minut. Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać do wystudzenia, ponieważ ciepłe ciasteczka mogą się rozsypać. Pyszny i efektowny deser gotowy : )
Ala
Wyglądają smakowicie i rewelacyjnie! Aż nie chce się wierzyć, że to takie proste w przygotowaniu. Chętnie wypróbuję ten przepis.
Marceline
Zrobiłam i musze przyznac ze pyszne wyszły. Polecam.