Groszkowa zupa krem z gęsimi żołądkami

Groszkowa zupa krem z gęsimi żołądkami

 

Składniki:

2 gęsie żołądki

2 gęsie serduszka

150 gram zielonego groszku

0,5 pora

1 marchewka

1 ziemniak

1 pietruszka

1 ząbek czosnku

1 łyżka margaryny

sól, pieprz, tymianek

Jogurt grecki

grzanki

 

Przygotowanie:

Oczyszczone żołądki i serca zalewamy 1,5 litrem ziemnej wody, dodajemy marchewkę, pietruszkę, łyżeczkę soli i pieprz – nastawiamy na gaz. Żołądki i serca gotujemy do miękkości (w razie potrzeby dolewamy wody), ostatecznie potrzebujemy 1 litr wywaru. Pora kroimy w talarki, czosnek przeciskamy przez praskę – przesmażamy na maśle roślinnym lub margarynie (solimy i pieprzymy), dodajemy następnie groszek i chwilę jeszcze podsmażamy.W momencie kiedy mięso jest miękkie wyjmujemy je z bulionu razem z marchewką i pietruszką. Do wywaru dodajemy ziemniaka pokrojonego w kostkę oraz podsmażony z porem groszek – gotujemy do miękkości. Zupę blendujemy na jednolity krem, następnie doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Gorącą zupę rozlewamy na talerze, na środku dajemy łyżeczkę jogurtu. Podajemy z grzankami oraz z pokrojonym w plastry mięsem z żołądków oraz przekrojone na pół serduszka. Jest pysznie! : )

 

zupa groszkowa

 

 

Dodaj komentarz