Składniki na kruche ciasto:
1,5 szklanki mąki
10 dag masła
1 jajko
kopiasta łyżka jogurtu greckiego
0,5 łyżeczki soli
Na stolnicy wysypujemy mąkę, dajemy zimne masło, jajko, jogurt oraz sól – siekamy nożem, a następnie zagniatamy ręcznie do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto dzielimy na 2 części, robimy z nich średniej grubości wałki, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na 20-30minut. Po tym czasie ciasto dość cienko wałkujemy, wyklejamy nim foremki (do każdej wkładamy kilka fasolek) i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 170*. Z podanej porcji ciasta wyszło mi 27 sztuk.
- Krem pokrzywowy:
- 5 jajek
- 40 sztuk młodych pokrzyw
- 1 cebula
- 2 łyżki majonezu
- korzeń chrzan
- sól i pieprz
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i po ostudzeniu kroimy na połówki i przekładamy do malaksera, dodajemy również cebulę oraz 2 łyżki świeżo startego chrzanu i majonez. Pokrzywy zbieramy i oczyszczamy. W garnku nastawiamy wodę, gdy zacznie wrzeć wrzucamy pokrzywy i gotujemy je 2-3 minuty, odcedzamy i przekładamy do malaksera. Całość miksujemy na jednolity krem, doprawiamy do smaku z solą i pieprzem, by nadać ostrości.
Gotowy krem nakładamy na babeczki i gotowe : ) Smaczna i bardzo zdrowa przekąska gotowa : )