Składniki:
30 dag słoniny
10 dag swojskiej kiełbasy
3-4 cebule
6 ząbków czosnku
łyżka majeranku
0,5 łyżki jarzynki
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Słoninę kroimy w centymetrową kostkę – nie mniejszą, przekładamy do garnka i topimy na wolnym ogniu (garnek powinien być porządny, z grubym dnem, w przeciwnym razie skwarki mogą mieć taki posmak jakby się przypaliły, mimo iż będą się smażyć krótko). Z kiełbasy ściągamy skórkę i kroimy w drobną kostkę. Obrane cebulę kroimy na krzyż, a następnie w plasterki, ząbki czosnku drobno siekamy – warzywa oraz kiełbasę dodajemy do wytopionej słoniny, gdy widać już ładne, rumiane skwarki. Dodajemy wszystkie przyprawy do smaku (majeranek dobrze jest rozetrzeć w dłoniach) i na wolnym ogniu, ciągle mieszając przesmażamy całość tak długo, aż cebula będzie miękkawa, ale nie rozgotowana. odstawiamy do wystudzenia i podajemy z kiszonymi ogórkami.