Składniki:
200 gram ryżu
0,5 piersi z kurczaka
350 gram dyni
4 liście jarmużu
1 szklanka śmietany 30%
1 cebula
oliwa z oliwek
imbir
curry indyjskie
sól morska z pieprzem czarny
Przygotowanie:
Przygotowujemy wszystkie składniki. Pierś z kurczaka oraz dynię kroimy w zgrabną kostkę. Liście jarmużu drobno siekamy (bez łodyg), a cebulę kroimy w półplasterki. Na patelnie przekładamy mięso i cebulę, wlewamy nieco oliwy i dodajemy 3/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru, 0,5 łyżeczki indyjskiego curry, spora ilość świeżo zmielonego pieprzu, sól oraz mała szczypta mielonego chili – smażymy. Kiedy mięso uzyska jasny kolor, a cebula się zeszkli dodajemy cukinię oraz jarmuż – przesmażamy chwilę, a następnie wlewamy 0,5 szklanki wody i dusimy tak długo aż całość odparuje. Następnie wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku i chwile przesmażamy aż sos zgęstnieje. Całość podajemy z gorącym ryżem.