Roladki drobiowe z kaszą gryczaną i twarogiem

Roladki drobiowe z kaszą gryczaną i twarogiem

 

Składniki:
pierś z kurczaka
100 gram twarogu półtłustego
3 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej
0,5 cebuli
1 liście białej kapusty
0,5 marchewki
1 łyżeczka masła
sól czosnkowa
pieprz ziołowy 

 

Roladki drobiowe w wersji light – bez pieczenia, bez smażenia, a gotowane w folii ze smacznymi i zdrowymi dodatkami : )

 

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka dzielimy wzdłuż na pół na 4 filety, które dość cienko rozbijamy, a następnie nacieramy solą czosnkową i pieprzem ziołowym. Do miseczki przekładamy twaróg – rozcieramy go widelcem oraz dodajemy ugotowana do miękkości kaszę gryczaną jak również cebulkę, którą wcześniej kroimy w kostkę i smażymy na maśle z dodatkiem soli i pieprz – całość mieszamy i doprawiamy do smaku. Farsz twarogowo – gryczany rozkładamy równomiernie na każdym kawałku mięsa, na to dajemy pokrojoną w drobną kostkę liście kapusty oraz startą marchewkę. Filet zwijamy w ścisłą roladkę, zawijamy dokładnie w folię spożywczą i wiążemy boki sznurkiem. Roladki wrzucamy na wrzącą wodę i na wolnym ogniu gotujemy 25-30 minut. Ugotowane roladki wyjmujemy z folii i podajemy do obiadu z ziemniakami i surówką.

Dodaj komentarz