Składniki:
3 gęsie żołądki
2 gęsie serduszka
100 gram ryżu
1 kalafior
1 duża cebula (lub 2 mniejsze)
5 ząbków czosnku
łyżka roślinnego masła
100 ml śmietany 30%
sól i pieprz do smaku
szczypiorek
Przygotowanie:
Gęsie żołądki i serca gotujemy do miękkości na wolnym ogniu z dodatkiem przypraw i warzyw. (Ja do żołądków dodałam kawałek wołowego mostku i zrobiłam na tym mięsie rosół). Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę, natomiast czosnek przeciskamy przez praskę – razem smażymy na maśle z dodatkiem soli. Gdy cebula ładnie się zeszkli to stopniowo dolewamy śmietankę, chwilkę prażymy i ponownie doprawiamy do smaku. Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy do miękkości – dodajemy do cebuli, dokładnie mieszamy i chwilę razem podsmażamy. Ugotowane żołądki kroimy w plastry i układamy na talerzu, obok dajemy ugotowany na sypko ryż oraz gorącego kalafiora w sosie cebulowo -czosnkowym. Całość posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Pyszny obiad gotowy.