Gęsie żołądki podane z ryżem i kalafiorem

gęsie żołądki podane z ryżem i kalafiorem

 

Składniki:

3 gęsie żołądki

2 gęsie serduszka

100 gram ryżu

1 kalafior

1 duża cebula (lub 2 mniejsze)

5 ząbków czosnku

łyżka roślinnego masła

100 ml śmietany 30%

sól i pieprz do smaku

szczypiorek

 

Przygotowanie:

Gęsie żołądki i serca gotujemy do miękkości na wolnym ogniu z dodatkiem przypraw i warzyw. (Ja do żołądków dodałam kawałek wołowego mostku i zrobiłam na tym mięsie rosół). Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę, natomiast czosnek przeciskamy przez praskę – razem smażymy na maśle z dodatkiem soli. Gdy cebula ładnie się zeszkli to stopniowo dolewamy śmietankę, chwilkę prażymy i ponownie doprawiamy do smaku. Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy do miękkości – dodajemy do cebuli, dokładnie mieszamy i chwilę razem podsmażamy. Ugotowane żołądki kroimy w plastry i układamy na talerzu, obok dajemy ugotowany na sypko ryż oraz gorącego kalafiora w sosie cebulowo -czosnkowym. Całość posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Pyszny obiad gotowy.

 

gęsina podana z ryżem

 

kalafior w sosie z czosnkiem i cebulą

Dodaj komentarz