Składniki:
200 gram makaronu typu zacierka
0,5 piersi z kurczaka
400 gram pieczarek
4-5 ogórków gruntowych
pęczek szczypiorku
1 puszka kukurydzy
majonez
jogurt grecki
przyprawy
Przygotowanie:
Pieczarki oczyszczamy, następnie wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem kwasku cytrynowego i na wolnym ogniu gotujemy ok 5-7 minut. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Ostudzone pieczarki należy pokroić w kostkę. Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę, przesmażamy na patelni z dodatkiem przyprawy gyros, bazylii, cząbru, czosnku granulowanego, soli, pieprzu i ostrej papryki. Makaron gotujemy do miękkości i również odcedzamy oraz przelewamy zimna wodą. Do miski przekładamy pieczarki, makaron, usmażonego kurczaka oraz dodajemy odsączoną kukurydzę, pęczek posiekanego szczypiorku oraz obrane i pokrojone w kostkę ogórki. Dodajemy 2 łyżki jogurtu greckiego i resztę dopełniamy majonezem tak aby składniki się ładnie wymieszały. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu, całkiem szybko się ją robi oraz jest bardzo pożywna. Zawiera mięso, makaron i świeże warzywa – według mnie składniki idealnie dobrane.
Iga z Dietmap.pl
Ta saatka z kurczakiem jest jedną z moich ulubionych, ale powiem szczerze, że nie dodawałam do niej pieczarek. brzmi i wygląda zachęcająco!