Składniki:
1,5 litra koziego mleka
1 cytryna
Na prawdę tak niewiele trzeba, aby przyrządzić swojski i zdrowy domowy twarożek – dosłownie w kilka chwil! Według dawnej receptury twaróg robiło się 2-3 dni, gdyż na cały proces składało się kwaszenie mleka, następnie ogrzewanie, kilkugodzinne obciekanie z serwatki i dopiero powstawał efekt końcowy – twaróg. Mój twarożek można przygotować w jedyne 5 minut, a smakowo jest jeszcze lepszy niz tradycyjny – bardziej wilgny i mniej kwaskowy, wręcz o neutralnym smaku – idealny do kanapek na ostro, ze słodkimi dodatkami lub nawet sam można zajadać : )
Przygotowanie:
Potrzebujemy świeże mleko kozie (oczywiście można zrobić z krowiego, ale ser będzie miał już całkiem inny smak i inne walory). Na dno garnka wlewamy 2-3 łyżki wody (mleko kozie lubi się przypalić nawet w najlepszym garnku) i przelewamy odmierzone mleko kozie – nastawiamy na gaz. Cytrynę przekrawamy na pół i wyciskamy z niej cały sok – oczywiście pestki odrzucamy. W chwili kiedy mleko zacznie wrzeć wlewamy cały sok cytrynowy i już po 5 sekundach wytworzą nam się grudki sera oraz serwatka – na wolnym ogniu całość gotujemy jeszcze 30 sekund, ciągle mieszając delikatnie łyżką. Następnie gorący wywar przelewamy przez metalowe siteczko i czekamy aż powstały twarożek nieco obcieknie – lekko dociskamy łyżką by pozbyć go całej serwatki. Gotowy twarożek przekładamy do miseczki i możemy się już zajadać : )
Kozi twaróg ma to do siebie, że nigdy nie będzie na tyle zbity, by mógł się swobodnie kroić, ale do pasty i do kanapek i tak się świetnie nadaje! Nie ma on kwaskowego posmaku, jak wspomniałam wcześniej jest zupełnie neutralny o wyczuwalnym smaku koziego mleka, które jest bardzo zdrowe.
mojamalakuchnia
przepyszny!
Ala
Bardzo smaczny twarożek,a ile pani wyszło g tego twarożku z 1,5l mleka?bo ja właśnie zrobiłam i strasznie mało mam tego twarożku jakieś170g,czy pani też tak mało wyszło twarożku?