Składniki:
2 kg ogórków (waga po obraniu)
2 papryki czerwone
2 cebule (ok. 30 dag)
4 marchewki
4 ząbki czosnku
mały pęczek natki pietruszki
3-4 łyżki soli (wg uznania)
Obrane ogórki szatkujemy, paprykę kroimy w paseczki, cebulę w piórka, natomiast marchewki ścieramy na tarce z grubymi otworami. Do warzyw dodajemy posiekaną natkę pietruszki (jeśli ktoś lubi można dodać nieco więcej). Przeciskamy również obrany czosnek. Całość zasalamy i mieszamy (ja najpierw wsypałam 2 łyżki, ale potem jeszcze dosypałam ok. 1,5 łyżki, gdyż według mnie sałatka była mało słona – radzę próbować wedle własnych upodobań). Sałatkę odstawiamy na ok 2h, co jakiś czas można przemieszać.
Zalewa:
1,5 szklanki wody
0,5 szklanki octu
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
4 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
6 ziarenek pieprzu
2 goździki
Wszystkie składniki (oprócz oleju) dajemy do garnka i nastawiamy na gaz. Mieszamy do czasu aż cukier się rozpuści, aby się nie przypalił. Na wolnym ogniu gotujemy 2 minutki, na koniec wlewamy olej i jak ponownie zacznie wrzeć zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wychłodzenia.
Sałatkę nakładamy do słoików (nadmiar wody z warzyw odlewamy). Następnie zalewamy je zalewą i szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 10-15 minut.
Biżuteria
Pyszna sałatka, fajny przepis.