Przepyszna i esencjonalna zupa krem – 100% warzyw. Polecam każdemu, ma świetny, wyrazisty smak – lekko ostry i pikantny. W sezonie zimowym świeże pomidory można zastąpić mrożonymi lub pomidorami z puszki.
Składniki:
1.20 kg pomidorów
1 czerwona papryka
1 duża cebula
6 ząbków czosnku
1 łyżka masła
sól, pieprz, bazylia, chili
chleb
natka pietruszki
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki, czosnek przeciskamy przez praskę – smażymy razem na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Kiedy cebula się zarumieni dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę – dalej smażymy. Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy w grubszą kostkę – dodajemy do pozostałych warzyw. Jeśli pomidory miały mało własnego soku, możemy delikatnie podlać wodą. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i mielonym chili – dusimy na wolnym ogniu. Gdy warzywa są miękkie całość miksujemy na jednolity krem. Chleb kroimy w kostkę i wysypujemy na blaszce wyłożonej papierem śniadaniowym – zapiekamy w piekarniku na rumiany kolor. Gorącą zupę nalewamy do talerzy, posypujemy grzankami i dekorujemy natką pietruszki.