Młoda kapusta z marchewką – zasmażana

pyszna młoda kapusta do drugiego dania na ciepło

 

Składniki:

1 młoda kapusta

2 młode marchewki

2 cebule

pęczek koperku

2 łyżki swojskiego smalcu

2-3 łyżki octu

sól i pieprz do smaku

2 liścia laurowe

2 ziela angielskie

 

Przygotowanie:

Młodą kapustę szatkujemy (nie musi być bardzo drobna, aby po uduszeniu była jędrna, a nie rozpadała się), natomiast marchewki ścieramy na grubych oczkach. Warzywa przekładamy na patelnię, dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe, podlewamy 0,5 szklanką wody i pod przykryciem dusimy na wolnym ogniu. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę i smażymy ją na smalcu (ja miałam domowy – z cebulą, czosnkiem, majerankiem). Kiedy kapusta z marchewką zmiękną (ale powinny być jędrne) dodajemy usmażoną cebulkę oraz posiekany koperek – mieszamy i podsmażamy na wolnym ogniu bez przykrycia. Dodajemy ocet do smaku i doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Kapustkę podajemy na ciepło jako dodatek do drugiego dania.

 

do podduszonej kapusty dodajemy cebulę smażoną na swojskim smalcu

zasmażaną młodą kapustę zakwaszamy octem

Dodaj komentarz