Składniki:
1 młoda kapusta
2 młode marchewki
2 cebule
pęczek koperku
2 łyżki swojskiego smalcu
2-3 łyżki octu
sól i pieprz do smaku
2 liścia laurowe
2 ziela angielskie
Przygotowanie:
Młodą kapustę szatkujemy (nie musi być bardzo drobna, aby po uduszeniu była jędrna, a nie rozpadała się), natomiast marchewki ścieramy na grubych oczkach. Warzywa przekładamy na patelnię, dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe, podlewamy 0,5 szklanką wody i pod przykryciem dusimy na wolnym ogniu. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę i smażymy ją na smalcu (ja miałam domowy – z cebulą, czosnkiem, majerankiem). Kiedy kapusta z marchewką zmiękną (ale powinny być jędrne) dodajemy usmażoną cebulkę oraz posiekany koperek – mieszamy i podsmażamy na wolnym ogniu bez przykrycia. Dodajemy ocet do smaku i doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Kapustkę podajemy na ciepło jako dodatek do drugiego dania.