Składniki:
0,5 piersi z kurczaka
1 kapusta pekińska
1 papryka
2 pomidory
3 ogórki gruntowe
0,5 cebuli
szczypiorek
olej
przyprawy
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy w niedużą kostkę, dodajemy do niej nieco oleju, sól, pieprz, bazylię i cząber do smaku – pozostawiamy na godzinkę w lodówce. Następnie smażymy mięso na rozgrzanej patelni (w tym tłuszczu, w którym się marynowało). Kapustę pekińską drobno szatkujemy, obrane ogórki kroimy w półplasterki, podobnie z cebulą. Obrane pomidory oraz paprykę kroimy w kostkę, natomiast szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie warzywa łączymy, dodajemy usmażonego kurczaka, dodajemy 2-3 łyżki dobrego oleju bądź oliwy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i gotowe.