Wielowarzywna zupa gulaszowa

pyszna, pożywna i rozgrzewająca zupa gulaszowa

 

Pyszna, pożywna i rozgrzewająca zupa gulaszowa, idealna jesienną i zimową porą. Pełno witamin z różnorodnych warzywach + dodające sił i energii mięsko.  

 

Składniki:

ok. 300 gram mięsa wieprzowego (schab lub łopatka)

4 ziemniaki

2 marchewki

2 pomidory

1 duża cebula

zielona część pora

200 gram cukinii

0,5 kalarepy

1/3 selera

5 suszonych grzybków

1 łyżka słodkiej papryki

2 ziela angelskie

2 liście laurowe

sól i pieprz do smaku

2 łyżki masła roślinnego

olej do smażenia

 

wielowarzywna zupa gulaszowa

 

Przygotowanie:

Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki. Mięso kroimy w niewielką kostkę, następnie przesmażamy je na niewielkiej ilość rozgrzanego oleju. Następnie dodajemy suszone grzybki, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i łyżeczkę soli, zalewamy niewielką ilością wody aby przykryć mięso. Dusimy pod przykryciem na najwolniejszym płomieniu ok. 30 minut, w tym czasie szykujemy warzywa.

Pora kroimy w talarki, cebulę w niedużą kostkę – podsmażamy na maśle. Kiedy się ładnie zarumienią dodajemy łyżkę słodkiej papryki – mieszamy i podsmażamy całość jeszcze 2-3 minuty.

Wszystkie warzywa obieramy. 3 ziemniaki kroimy w grubszą kostkę, a jednego dość drobno siekamy – drobno pokrojony ziemniak rozgotuje się i zagęści nieco zupę. Marchewki kroimy w kostkę, podobnie robimy z selerem, cukinią oraz kalarepą. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Do podduszonego mięsa dodajemy wszystkie pokrojone warzywa oraz usmażoną z porem cebulkę, dolewamy tyle wody aby przykryć warzywa, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną chilii wedle uznania. Na minimalnym ogniu dusiłam całość pod przykryciem ok. 50-60 minut. Gorącą zupkę rozlewamy na talerze.

 

wszystkie składniki potrzebne do przygotowania zupy gulaszowej

 

cebula smażona z porem

 

warzywa pokrojone do zupy gulaszowej

 

zupa gulaszowa z mięsem wieprzowym

Dodaj komentarz