Dziś prezentuje przepis na niezwykle proste ciasteczka, które wymagają minimalnego wkładu pracy, są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Co ważniejsze do ich przygotowania nie potrzebujemy ani grama mąki czy proszku do pieczenia. Dodatkowym atutem jest ich niskokaloryczność, gdyż dodajemy minimalną ilość cukru, a całą słodycz i smak zyskujemy dzięki bakaliom.
Składniki:
100 gram kaszy jaglanej
8 łyżek wiórek kokosowych
2 garstki orzechów włoskich
2 garstki żurawiny
2 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną (najlepiej taką porcjowaną w woreczku) gotujemy zgodnie z zaleceniem na opakowaniu czyli ok. 20 minut. Następnie przelewamy zimną wodą, odciskamy i przekładamy do miseczki. Do ciepłej kaszy dodajemy wiórki kokosowe, posiekany orzechy oraz pokrojoną żurawinę. Dodajemy również cukier trzcinowy i całość dokładnie mieszamy. Formujemy w dłoniach zgrabne, dość płaskie ciasteczka, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy 20-23 minuty w temp. 180*. Po wyjęciu z piekarnika musimy odczekać aż ostygną i dopiero wtedy możemy je wykładać z blaszki. Z porcji wychodzi 12-15 ciasteczek.