Kokosowe ciasteczka z kaszy jaglanej

ciasteczka o smaku kokosowym bez mąki

 

To chyba jeden z najprostszych przepisów jakie mogą być : ) Do przygotowania tych ciasteczek potrzebujemy tylko TRZECH składników, a czas ich przygotowania (nie licząc czasu pieczenia, a wcześniej gotowania kaszy) to jedynie 5-7 minut ! Ciasteczka są delikatne, wilgne i mięciutkie, smak kaszy jest niewyczuwalny, osoby niewtajemniczone nie domyślą się z czego zostały przygotowane. Ciasteczka są lekkie, zdrowe i stosunkowo niskokaloryczne. Szczególnie polecam osobom dbającym o zdrowe odżywianie, które jednocześnie lubią podjadać coś słodkiego : )

 

kokosowe ciasteczka zrobione z kaszy jaglanej, bez użycia mąki

 

Składniki:

100 gram kaszy jaglanej (1 woreczek)

9-10 łyżek wiórek kokosowych

3 łyżki cukru trzcinowego

 

Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, następnie przelewamy zimną wodą, odciskamy i przekładamy do miseczki. Do ciepłej kaszy dodajemy wiórki kokosowe oraz cukier – dokładnie mieszamy. Z masy formujemy płaskie, okrągłe ciasteczka, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy ok. 20-23 minuty w temp 180*. Po wyjęciu z piekarnika trzymamy je na blaszce do ostudzenia (ciepłe w trakcie przenoszenia mogą się rozpaść).  Ciasteczka długo zachowują świeżość.

 

kasza jaglana, kokos, cukier trzcinowy

Dodaj komentarz