Składniki:
1 por
1 marchewka
4 ziemniaki
pęczek koperku
1 łyżka masła roślinnego
ok. 50 ml śmietany 30%
sól i pieprz
Zupę robi się niezwykle łatwo i szybko. Jeśli ktoś preferuje zupy wyłącznie na wywarze mięsnym, to można ją również zrobić na rosole. Ja z racji własnych upodobań, jak również z faktu że czasem obiad muszę zrobić bardzo szybko wybieram zupki „na wodzie”.
Przygotowanie:
Ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Zalewamy warzywa wodą (lub bulionem) ok. 3-4 szklanki, dodajemy sól, pieprz do smaku i gotujemy do miękkości. Por kroimy w talarki, a następnie przesmażamy na maśle. W momencie gdy ziemniaki są już miękkie dodajemy por, posiekany koperek, przyprawy do smaku i gotujemy jeszcze 2-3 minutki. Po zdjęciu z ognia wlewamy odrobinę śmietany, zupa gotowa.