Kremowa zupa z dyni

zupa krem z dyni

 

Jesienną porą w każdym domu choć raz powinna pojawić się na stole zupa z dyni : ) Ja uwielbiam zupy krem dlatego też proponuję taki przepis. Moja zupa jest łagodna w smaku, jeśli ktoś preferuje bardziej ostre smaki lub chce aby zupka mocno rozgrzewała to proponuję dodać nieco chili, curry i imbiru – idealnie pasują do tego warzywa.

 

Składniki:

3-4 szklanki esencjonalnego bulionu

50 dag dyni (waga po obraniu)

3 ziemniaki

1 cebula

5 ząbków czosnku

3 łyżki pestek dyni

1 łyżka masła roślinnego

sól i pieprz do smaku

grzanki

 

pyszna zupa krem z dyni, zupa jesienna

 

Przygotowanie:

Dynię obieramy i kroimy w grubszą kostkę, podobnie robimy z ziemniakami i cebulką. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę oraz posiekany/przeciśnięty czosnek – solimy, pieprzymy i podsmażamy. Do cebulki dodajemy dynię i podsmażamy razem ok 5 minut, po tym czasie dodajemy ziemniaki i wlewamy bulion (ja miałam rosół z indyka). Na wolnym ogniu gotujemy całość do czasu aż warzywa będą całkiem miękkie. W tym czasie na suchej patelni rumienimy ziarna dyni aby były aromatyczne i chrupiące. Warzywa blendujemy, gorącą zupę nakładamy na talerze, podajemy z grzankami, posypujemy prażonymi pestkami dyni.

Dodaj komentarz