Rozkoszne ciasto z ananasem

najlepsze ciasto z ananasem

 

Ciasto jest efektem mojej własnej inwencji twórczej oraz połączeniem i modyfikacją kilku różnych przepisów. Jest to jedno z lepszych ciast jakie można zaserwować gościom, idealne połączenie różnych smaków, które zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy : ) Wbrew pozorom przygotowanie tego ciacha nie jest wybitnie trudne czy pracochłonne, ale wymaga nieco cierpliwości i dokładności.

 

pyszne ciasto ananasowe

 

Biszkopt:

4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i chwilkę razem miksujemy (1 minutę). Masę pozostawiamy na ok. 5-10 minut, aby cukier sam zaczął się rozpływać i samo ubijanie nie trwało bardzo długo. W tym czasie możemy przygotować formę i nagrzać piekarnik do 180*. Jajka dalej ubijamy z cukrem na puszystą, sztywną masę – ubijamy cierpliwie, masa powinna przybrać jasny kolor i nie powinny być wyczuwalne żadne drobinki cukru. Następnie dodajemy po 1 łyżce mąki zmieszanej z proszkiem i miksujemy na najmniejszych obrotach (dodawaj mąkę małymi porcjami). Biszkopt wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka).

 

Ciasto makowe:

6 białek

1 szklanka cukru

3/4 szklanki maku

100 gram wiórek kokosowych

1 łyżka mąki pszennej

 

Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy tak długo, aż jego drobinki nie będą wyczuwalne. Dodajemy mak, wiórki i mąkę – dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180*.

 

Masa:

6 żółtek

0,5 litra mleka

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 budyń śmietankowy

0,5 szklanki cukru

250 gram masła

 

Do garnka wsypujemy cukier, mąkę, budyń oraz wbijamy żółtka – stopniowo dolewamy mleko i dokładnie mieszamy aby nie powstały grudki. Ciągle mieszając gotujemy gęsty budyń – odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy na puch, porcjami dodajemy masę budyniową.

 

Dodatkowo:

1 puszka ananasa

1 opakowanie biszkoptów

0,5 czekolady mlecznej

0,5 czekolady gorzkiej

3-4 łyżki mleka

1 kieliszek wódki

rodzynki lub orzechy.

 

Biszkopt smarujemy dowolną konfiturą (mogą być powidła lub dżem truskawkowy). Następnie wykładamy ok. 1/3 masy budyniowej – trzeba to robić delikatnie i cierpliwie aby masa nie zmieszała się z konfiturą (warto biszkopt posmarować dżemem jeszcze przed rozpoczęciem miksowania masy, wtedy nieco „przeniknie” do biszkoptu i lepiej będzie rozprowadzać krem). Na masę układamy ciasto makowe. Do pozostałej masy dodajemy pokrojonego ananasa z puszki – dokładnie mieszamy i wykładamy na ciasto makowe. Do soku spod ananasa dodajemy wódkę, w roztworze nasączamy biszkopty i układamy je na masie z ananasami. Na koniec rozpuszczamy z mlekiem czekolady – polewamy nimi biszkopty. Całość ozdabiamy rodzynkami lub orzechami.

2 thoughts on “Rozkoszne ciasto z ananasem

Dodaj komentarz