Ciasto jest efektem mojej własnej inwencji twórczej oraz połączeniem i modyfikacją kilku różnych przepisów. Jest to jedno z lepszych ciast jakie można zaserwować gościom, idealne połączenie różnych smaków, które zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy : ) Wbrew pozorom przygotowanie tego ciacha nie jest wybitnie trudne czy pracochłonne, ale wymaga nieco cierpliwości i dokładności.
Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i chwilkę razem miksujemy (1 minutę). Masę pozostawiamy na ok. 5-10 minut, aby cukier sam zaczął się rozpływać i samo ubijanie nie trwało bardzo długo. W tym czasie możemy przygotować formę i nagrzać piekarnik do 180*. Jajka dalej ubijamy z cukrem na puszystą, sztywną masę – ubijamy cierpliwie, masa powinna przybrać jasny kolor i nie powinny być wyczuwalne żadne drobinki cukru. Następnie dodajemy po 1 łyżce mąki zmieszanej z proszkiem i miksujemy na najmniejszych obrotach (dodawaj mąkę małymi porcjami). Biszkopt wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka).
Ciasto makowe:
6 białek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki maku
100 gram wiórek kokosowych
1 łyżka mąki pszennej
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy tak długo, aż jego drobinki nie będą wyczuwalne. Dodajemy mak, wiórki i mąkę – dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180*.
Masa:
6 żółtek
0,5 litra mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 budyń śmietankowy
0,5 szklanki cukru
250 gram masła
Do garnka wsypujemy cukier, mąkę, budyń oraz wbijamy żółtka – stopniowo dolewamy mleko i dokładnie mieszamy aby nie powstały grudki. Ciągle mieszając gotujemy gęsty budyń – odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy na puch, porcjami dodajemy masę budyniową.
Dodatkowo:
1 puszka ananasa
1 opakowanie biszkoptów
0,5 czekolady mlecznej
0,5 czekolady gorzkiej
3-4 łyżki mleka
1 kieliszek wódki
rodzynki lub orzechy.
Biszkopt smarujemy dowolną konfiturą (mogą być powidła lub dżem truskawkowy). Następnie wykładamy ok. 1/3 masy budyniowej – trzeba to robić delikatnie i cierpliwie aby masa nie zmieszała się z konfiturą (warto biszkopt posmarować dżemem jeszcze przed rozpoczęciem miksowania masy, wtedy nieco „przeniknie” do biszkoptu i lepiej będzie rozprowadzać krem). Na masę układamy ciasto makowe. Do pozostałej masy dodajemy pokrojonego ananasa z puszki – dokładnie mieszamy i wykładamy na ciasto makowe. Do soku spod ananasa dodajemy wódkę, w roztworze nasączamy biszkopty i układamy je na masie z ananasami. Na koniec rozpuszczamy z mlekiem czekolady – polewamy nimi biszkopty. Całość ozdabiamy rodzynkami lub orzechami.
Basia
Wspaniale wygląda to ciasto, chciałabym wypróbować na imieniny….
Na jaką dużą blachę podałaś składniki…?
Agnieszka Kaczmarska
Blaszka standardowej wielkości, czyli ok. 25cm x 42cm.
Szczerze polecam, bo smakuje świetnie 🙂