Dziś proponuję przepis na pyszny i aromatyczny schab gotowany. Idealny na ciepło do drugiego dania, ale przede wszystkim jako pyszna wersja domowej wędliny na kanapki. Dzięki długiemu marynowaniu schab ma doskonały smak, tak samo intensywny z zewnątrz jak wewnątrz całego kawałka, ponadto dzięki krótkiej obróbce termicznej nie jest suchy, czy twardy. Przygotowanie takiego schabu jest bardzo proste, a nie licząc czasu leżakowania w marynacie również bardzo szybkie.
Składniki:
0,5 kg schabu bez kości
1 litr wody
1,5 łyżki soli
0,5 łyżeczki cukru
2 ziarna jałowca
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżka majonezu
1 łyżka majeranku
kilka ziaren pieprzu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą, nastawiamy na palnik i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy marynata całkiem ostygnie wkładamy do niej mięso, nastawiamy na gaz i od momentu wrzenia gotujemy równe 5 minut. Po tym czasie pozostawiamy mięso pod przykryciem w temperaturze pokojowej do całkowitego wystygnięcia zalewy. Następnie wkładamy do lodówki na 20-24h.
Kolejnego dnia powtarzamy czynności, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy, studzimy w temperaturze pokojowej, wkładamy do lodówki na 20-24h.
Trzeciego dnia ponownie gotujemy przez 5 minut. Jeśli chcemy schab podać na ciepło do obiadu to możemy go wyjąć wcześniej, jeśli robimy go z myślą o domowej wędlinie, to trzymamy go w marynacie do całkowitego ostudzenia. Po tym czasie wyjmujemy mięso i przechowujemy w lodówce.