Pyszne, kruche rogaliki, ze słodkim makowym wnętrzem z bakaliami, polane czekoladą i przyozdobione kandyzowaną skórką z pomarańczy… Ten smak musi kojarzyć się ze świętami! W świątecznym szale zakupów i przygotowań często brakuje nam czasu, ale te słodkości robi się niezwykle SZYBKO, TANIO i PROSTO.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka śmietany 12%
250 gram masła
400 gram masy makowej
1 czekolada mleczna
4 łyżki mleka
50 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej
Do przygotowania ciasta potrzebujemy tylko 3 składniki. Zimne masło siekamy z mąką, następnie dodajemy śmietanę i całość dokładnie zagniatamy. Ciasto owijamy w papierowy ręcznik i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części, z każdą postępujemy tak samo: Ciasto formujemy w kulę, wałkujemy okrągły i cienki placek, który następnie kroimy nożem po przekątnej tworząc 10-12 trójkątów. Na brzegu każdego układamy po łyżeczce masy makowej, następnie ściśle zawijamy ku wnętrzu koła, brzegi dokładnie zalepiamy i formujemy kształt rogala. Z całej porcji ciasta wychodzi ok. 40-45 sztuk. Rogaliki układamy na papierze do pieczenia, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w 180*. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej, polewamy nią ostudzone rogaliki, a następnie dekorujemy pomarańczową skórką.
Licząc czas leżakowania ciasta w lodówce oraz okres pieczenia (pieczemy na 2 blaszki) potrzebujemy ok. 2,5h czasu. Jednak samo przygotowania wymagające naszego zaangażowania trwa ok 30-40 minut.