Kapusta z grochem i grzybami to tradycyjne, świąteczne danie, które jest jedną z obowiązkowych potraw w moim domu na wigilijnym stole. W swoim dwudziestoparoletnim życiu nie przypominam się, aby kiedykolwiek odbyła się u nas wigilijna wieczerza bez tej właśnie kapustki, którą tradycyjnie podaje się do ryby. Jeśli u kogoś w domu nie było takiej tradycji to szczerze polecam wypróbować.
Składniki:
50 dag kiszonej kapusty
0,5 szklanki grochu łuskanego
2 cebule
2 garście suszonych podgrzybków
olej do smażenia
przyprawy
Przygotowanie:
Na dzień przed wigilią (wieczorem) suszone grzyby zalewam zimną wodą, groch w osobnym naczyniu równiez i tak pozostawiam na całą noc. Kiszoną kapustę odciskamy, siekam, przekładam do garnka, wlewam nieco wody i gotuję z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. W osobnym naczyniu gotuję do miękkości groch. Kiedy kapusta jest już miękka dodaje do niej suszone grzyby wraz z wodą w której się moczyły (kapusta bedzie bardziej aromatyczna), dodaje również odcedzony groch oraz pokrojone w kostke i przesmażone na patelni cebule. Całość doprawiam majerankiem, pieprzem i solą. Na wolnym ogniu przesmażam całość jeszcze 10-15 minut co troche mieszając. Tak przygotowaną kapustkę podaję w czasie wieczerzy do smażonej ryby.
alicja
Jadłam już gdzieś kapustę z grochem i była dobra, jednak wolę kapustę z grzybami . Już jako dziecko z niecierpliwością na nią czekałam. Jest takim symbolem świąt. Tak samo jak barszcz czerwony z uszkami i karp. Bez tego nie ma dla mnie świąt.