Domowy twaróg kozi z koperkiem

domowy twaróg z ziołami

 

Dziś prezentuję przepis na niezwykle prosty i szybki twaróg kozi z dodatkiem koperku. Taki twaróg oczywiście można również zrobić z mleka krowiego, jak również można go urozmaicić o inne dodatki np. siekany szczypiorek, natka pietruszki – co kto lubi. Twaróg robi się bardzo łatwo i nie musimy tak długo czekać jak w przypadku robienia twarogu według dawnej receptury. Ponadto taka wersja domowego twarogu jest idealna dla kobiet w ciąży, gdyż powstaje on z wcześniej przegotowanego mleka, czyli nie ma ryzyka zarażenia się listerią czy też toksoplazmozą, jak może być w przypadku swojskiego twarogu robionego z zsiadłego mleka. Dodatkowym atutem jest fakt, że twaróg ten ma bardziej łagodny smak, nie jest tak kwaśny jak tradycyjny, dlatego zasmakuje nawet najmłodszym.

 

Składniki:
1,2 litra mleko kozie
4 łyżki siekanego koperku
0,5 cytryny

 

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności potrzebujemy świeże mleko kozie, świeżą cytrynę i koperek.  Mleko przelewamy do garnka i dodajemy do niego drobno posiekany koperek – nastawiamy na gaz. Do szklaneczki wciskamy sok z cytryny (odrzucamy pestki) i czekamy aż mleko zacznie wrzeć. W chwili kiedy mleko z koperkiem się zagotuje to od razu wlewamy cały sok z cytryny i mieszamy łyżką – gotujemy na wolnym ogniu jeszcze pół minutki (wytworzą się grudki twarogu i serwatka). Następnie mleko zdejmujemy z ognia i cały wywar przelewamy przez metalowe siteczko. Twaróg zawijamy w gazę, dokładnie odciskamy i nadajemy mu pożądany kształt. Gotowy twaróg można kroić i podawać na kanapki : )

Dodaj komentarz