Bardzo prosty, kilkuskładnikowy przepis na makaron w smacznym sosie.
Składniki:
300 gram makaronu świderki
300 gram maślaki
2 cebule
300 ml śmietany 30%
1 łyżka masła roślinnego
sól i pieprz
Przygotowanie:
Maślaki oczyszczamy i kroimy na mniejsze części (ja do sosu dawałam tylko kapelusze, a nóżki pozostawiłam do suszenia). Maślaki obgotowujemy w osolonej wodzie ok. 2 minuty po czym je odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie przesmażamy na maśle, gdy się ładnie zarumieni dodajemy grzyby, a na końcu wlewamy śmietanę. Sos doprawiamy solą i pieprzem, przesmażamy do czasu aż śmietana nieco zgęstnieje. Makaron gotujemy w osolonej wodzie 9-10 minut, odcedzamy i gorący układamy na talerzach – polewamy sosem. Pyszne danie gotowe.